Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Aligot-z-prawdziwkami
Aligot z prawdziwkami
Wiejskie danie z pięknej francuskiej krainy - Owerni. Podajemy na uroczysty zimowy obiad, np. z pieczonym rostbefem lub pieczenią z sarny.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Francja-Owernia
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
60 g suszonych prawdziwków w plasterkach
400 g sera cantal
1 1/2 kg ziemniaków na piure
80 g słoniny
80 g masła
100 ml mleka
150 ml kremowej śmietanki
Opis przyrządzania:
Prawdziwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Przelewamy do garnuszka, stawiamy na oniu i gotujemy 10-15 minut, po czym odcedzamy. Ser ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy, aż będą miękkie, jakieś 20 minut. Odcedzamy, odparowujemy chwilę na ogniu i tłuczkiem ugniatamy na piure, lub - lepiej - przepuszczamy przez specjalną maszynkę do ziemniaków (wygląda, jak duża wyciskarka do czosnku). Słoninę kroimy w drobną kostkę i wkładamy do dużego, ciężkiego garnka. Stawiamy na średnim ogniu, a gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, zmniejszamy ogień i czekamy, aż zrobią się jasnozłote skwareczki. Po trochu dodajemy ziemniaki, mieszając, razem z masłem w małych kawałkach. Podlewamy mlekiem i śmietanką. Po trochu dodajemy tarty ser, cały czas mieszając - masa powinna bardzo zgęstnieć i zacząć się "ciągnąć". Dodajemy prawdziwki, solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do ogrzanej miski. Podajemy do mięsa.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024