U mnie w domu taka pieczeń nazywała się "na dziko", a mięso przed duszeniem nacierane było rozgniecionymi ziarenkami jałowca, co pozwoliłam sobie uwzględnić w modyfikacjach. Sos podajemy albo jak jest, albo też miksujemy go i podprawiamy kwaśną gęstą śmietaną.
Przepis na Pieczeń wołowa duszona Neli Rubinstein (z modyfikacjami) >>
"Kurczak, który przykleja się do palców" to popularne danie w krajach anglosaskich. Lubią je dzieci mniejsze, większe i zupełnie dorosłe. Sztućce są zupełnie zbędne, gdyż takiego kurczaka najwygodniej jeść palcami, oblizując je z lepkiego sosu. Możemy oczywiście upiec kawałki kurczaka na grillu ogrodowym, trzeba tylko uważać, żeby mięso dopiekło się do samej kości, a nie przypaliło z wierzchu.
Przepis na Udka z kury w musztardowej glazurze >>
Prawdziwie wiosenne danie. Pomidory i cytryna tworzą doskonały w smaku, lekki i świeży sos.
Przepis na Kurczak z cytrynÄ… i pomidorami >>
Moje ulubione kotleciki z włoskim sosem gremolata - ten klasyczny sos z natki, czosnku i cytryny tradycyjnie podaje się do osso buco, ale na jagnięcinie też się doskonale sprawdza.
Przepis na Jagnięcina z gremolatą >>
Dużo bakłażanów, mało mięsa - doskonała kombinacja spod piramid. Podajemy z sałatą i arabskim chlebkiem.
Przepis na Bakłażany zapiekane z wołowiną >>
Żeby żeberka były miękkie, trzeba najpierw upiec je w piekarniku, nie ma wyjścia. Potem smarujemy je pikantnym sosem z papryczkami chipotle i kończymy pieczenie już na grillu.
Przepis na Żeberka z wpływami meksykańskimi >>
Do cielęciny w intensywnym, kwaskowatym sosie doskonale pasują małe kładzione kluseczki lub ryż.
Przepis na Cielęcina z limetkami >>
Boczek w dużym kawałku najlepiej piec długo i w nie bardzo wysokiej temperaturze. Razem z boczkiem pieczemy ziemniaki, które przechodzą smakiem mięsa i pięknie się przyrumieniają.
Przepis na Boczek pieczony z ziemniakami >>
W tażinach to jest przyjemne, że chociaż duszą się długo, nie angażują nas specjalnie w kuchni - ot, wrzucamy wszystko do ciężkiego garnka i samo się robi.
Przepis na Tażin z jagnięciny z morelami >>
Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.
Przepis na Czosnkowy królik z grzankami >>
« | Czerwiec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |