Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-ziemniaczana-z-rukola

Zupa ziemniaczana z rukolą

Łagodna, rozgrzewająca zimowa zupa w przyjemnie jasnozielonym kolorze. Gotową zupę posypujemy jakimś dobrym serem, a i małe żytnie grzaneczki bardzo by tu pasowały.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g mączystych ziemniaków
duży pęczek rukoli
cebula
2 gałązki selera naciowego
duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
4 szklanki (litr) wywaru z kurczaka (dla wegetarian - warzywnego)
1/2 szklanki kremowej śmietanki
kawałek dowolnego sera do posypania
grzanki do podania

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Rukolę myjemy, osuszamy i grubo siekamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Seler obieramy z wąsów, myjemy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na miazgę.
W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, seler i czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną, ale nie zaczną się rumienić.
Dodajemy ziemniaki i połowę wywaru. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodajemy rukolę, znów przykrywamy i zdejmujemy rondel z ognia. Odstawiamy na 10 minut.
Zupę miksujemy w blenderze na gładką masę, po czym wlewamy z powrotem do garnka i dolewamy resztę wywaru.
Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podgrzewamy niemal do wrzenia.
Ser ucieramy na tarce (lub - jeśli jest pleśniowy - rozgniatamy widelcem).
Zupę nalewamy w ogrzane talerze, posypujemy serem i podajemy, z grzankami w osobnej miseczce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024