Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-orzechowa

Zupa orzechowa

Oryginalna staropolska zupa, kremowa, o intensywnym smaku orzechów włoskich. Do jej przyrządzenia konieczny jest jednak prawdziwy domowy rosół wołowy - w tym przypadku nie wykpimy się bulionem z kostki!

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
orzechy włoskie
śmietanka kremowa
jajka
rosół wołowy

Opis przyrządzania:
40 dkg łuskanych orzechów włoskich drobno siekamy. Mieszamy z 200 ml (niepełną szklanką) słodkiej kremowej śmietanki i 3 żółtkami. 2 litry domowego wołowego rosołu mieszamy z masą śmietankowo-żółtkowo-orzechową. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje. Ewentualnie lekko słodzimy do smaku.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2017