Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow

Zupa-krem z pieczonych pomidorów

Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. Grzanki parmezanowe będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dojrzałych gruntowych pomidorów
strąk czerwonej papryki
średnia cebula
duży ząbek czosnku
6 suszonych pomidorów w oleju
oliwa z oliwek
200 g wywaru (warzywnego lub z kurczaka)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę.
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne, starannie płuczemy. Kroimy w kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, czosnek obieramy i siekamy.
Suszone pomidory osączamy z oleju i kroimy w paski.
Wszystkie warzywa mieszamy razem, po czym dodajemy 6 łyżek oliwy, 1/2 łyżeczki soli i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy warzywa na sporą blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Przekładamy upieczone warzywa do blendera lub malaksera (zapewne trzeba to będzie zrobić porcjami), dolewamy wywar i miksujemy na jednolite piure.
Przecieramy zupę przez nylonowe sitko do garnka i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Podajemy zupę na ciepło (nie wrząco-gorąco) lub wstawiamy do lodówki na kilka godzin i traktujemy jako chłodnik.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024