Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zolte-curry-z-dyni-i-cieciorki

Żółte curry z dyni i cieciorki

Wegetariańskie, a nawet WEGAŃSKIE, sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Doskonałe na ponury jesienny wieczór, na przykład po przemoknięciu i przewianiu przez agresywny listopadowy wiatr...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dyni o pomarańczowym miąższu
2 cebule
3 kawałki trawy cytrynowej
olej słonecznikowy
3 łyżki żółtej pasty curry (gotowej)
6 strączków zielonego kardamonu
łyżka nasion żółtej gorczycy
szklanka (1/4 litra) wywaru warzywnego
400 ml mleka kokosowego
puszka grochu włoskiego (cieciorki)
2 limetki
mały pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Dynię kroimy w kawałki, usuwamy nasiona i włókniste wnętrze, obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Trawę cytrynową przycinamy i obieramy z wierzchnich, zdrewniałych części. Środek trawy miażdżymy ciężkim nożem lub tłuczkiem do mięsa.
W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, a kiedy będzie gorący, wrzucamy cebulę, trawę cytrynową, pastę curry, kardamon i gorczycę. Smażymy na małym ogniu, mieszając, przez jakieś 3 minuty.
Dodajemy dynię i smażymy chwilę, mieszając.
Wlewamy wywar warzywny i mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy osączony groch włoski i gotujemy curry na małym ogniu przez 10 minut, a konkretnie do momentu, kiedy dynia będzie miękka, ale nie zacznie się rozpadać.
Doprawiamy curry do smaku solą i sokiem z jednej limetki.
Drugą limetkę kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy.
Curry podajemy posypane kolendrą, z ćwiartkami limetki do wyciskania. No i, oczywiście, z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024