Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziolowa-salatka-z-soczewica

Ziołowa sałatka z soczewicą

Taka treściwa sałatka starcza za całą kolację (plus pieczywko, rzecz jasna). Możemy też zabrać ją na piknik (w plastikowym, dobrze zamykanym pojemniku), zwłaszcza, że najwygodniej je się ją łyżką!

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g drobnej zielonej soczewicy
duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
łyżka czerwonego octu winnego
łyżeczka musztardy z Dijon
łyżeczka cukru
garść listków świeżej mięty
garść listków świeżej kolendry
mały pęczek szczypiorku
mała puszeczka filecików anchois
4 jajka na twardo

Opis przyrządzania:
Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy, aż będzie miękka - jakieś 20 minut do pół godziny - ale nie będzie się rozpadać. Odcedzamy na sitku.Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż czosnek zacznie zmieniać kolor, po czym wrzucamy soczewice i chwilę podgrzewamy, mieszając. Ukręcamy sos z 3 łyżek oliwy, octu, musztardy i cukru. Dodajemy sporo soli i świeżo zmielonego pieprzu (do smaku), mieszamy i polewamy gorącą soczewicę. Odstawiamy do wystygnięcia. Miętę, kolendrę i szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Anchois odcedzamy z oleju, osuszamy na kawałku ręcznika kuchennego i siekamy. Jajka obieramy i grubo siekamy. Soczewicę wkładamy do dużej miski i dodajemy zioła. Starannie mieszamy, posypujemy anchois i jajkami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024