Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimna-zupa-z-cukinii-z-mieta

Zimna zupa z cukinii z miętą

Lekka i szybka zupa na upalny dzień. Możemy przyrządzić ją nawet z tej dużej cukinii, z którą nie bardzo wiadomo, co zrobić... Zupę podajemy z łyżką gęstej śmietany i maleńkimi grzaneczkami smażonymi na oliwie.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
średniej wielkości cebula
1 kg zielonej cukinii
oliwa z oliwek
suszona mięta
5 szklanek wywaru warzywnego
świeża mięta
gęsta śmietana

Opis przyrządzania:
Cebulę drobno siekamy.
Cukinię kroimy w kostkę, razem ze skórką, usuwając ewentualne pestki.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodajemy kostki cukinii i pół łyżeczki suszonej mięty. Mieszamy, przykrywamy i dusimy 10 minut, aż cukinia będzie miękka, ale nie zacznie się rumienić.
Wlewamy wywar i całość zagotowujemy. Wrzucamy 2 gałązki świeżej mięty. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Zostawiamy do przestygnięcia, o czym miksujemy partiami w blenderze na gładkie piure. Jeśli chcemy chłodnik podać szczególnie wymagającym osobom, przecieramy piure dodatkowo przez sitko.
Wstawiamy zupę do lodówki na kilka godzin. Przyprawiamy solą i pieprzem dopiero przed podaniem. Podajemy bardzo zimną, z łyżką gęstej śmietany i grzaneczkami smażonymi w oliwie.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024