Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-z-cytryna

Ziemniaki z cytryną

Świetny dodatek do białej ryby.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 niedużych ziemniaków o zwartym miąższu
2-3 cytryny
oliwa z oliwek
2 gałązki świeżego rozmarynu

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Cyytryny szorujemy w gorącej wodzie i kroimy na 16 niezbyt grubych plasterków. Szklane naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy plasterki cytryny, a na każdym - pół ziemniaka, przecięciem do dołu. Z "piętek" cytryny wyciskamy łyżkę soku. Mieszamy go z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem do smaku. Sosem polewamy ziemniaki - można użyć pędzelka i posmarować każdy ziemniak osobno. Posypujemy igiełkami rozmarynu i wstawiamy na 45 minut do godziny do nagrzanego piekarnika. Gotowe ziemniaki powinny mieć złoty kolor. Podajemy natychmiast, wraz z cytryną, na której się piekły - ja zresztą najbardziej lubię te właśnie lekko przypieczone plasterki cytryny...

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024