Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielony-tatarek
Zielony "tatarek"
Ładna przystawka z zielonych warzyw z przepiórczym jajkiem. Awokado musi być dojrzałe, ale nie tak miękkie, jak bierzemy do guacamole - nie może się rozciapciać przy mieszaniu. Jajka przepiórcze obieramy pod strumieniem zimnej wody - skorupka łatwiej wtedy schodzi.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 jajka przepiórcze
2 małe zielone cukinie
2 awokado
cytryna
1/2 łyżeczki ostrej musztardy z Dijon
łyżka octu balsamico
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Jajka przepiórcze wkładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut. Odcedzamy, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Jajka kroimy wzdłuż na pół.
Nastawiamy spory garnek osolonej wody. Cukinie myjemy i osuszamy. Jeśli są młodziutkie, nie ma potrzeby obierania ze skórki. Cukinie kroimy w małe, zgrabne kosteczki, po czym wrzucamy do wrzącej wody. Blanszujemy (czyli gotujemy) przez 2 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i bardzo starannie osuszamy.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w taką samą kostkę, jak cukinię, skrapiając w trakcie krojenia cytryną, żeby nie czerniał.
Mieszamy razem cukinię i awokado, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Musztardę, ocet balsamico i 2-3 łyżki oliwy ukręcamy na gładki sos, również doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Na 4 talerzach układamy zgrabne porcje "tatarka" - najłatwiej zrobić to używając specjalnej metalowej obręczy, wewnątrz której upychamy sałatkę. Na środku każdej porcji robimy zagłębienie, w które wkładamy po 2 połówki jajeczek przepiórczych.
Każdą porcję skrapiamy dokoła sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
PieceOfCake © 2008-2024