Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielona-zupa-na-przednowku

Zielona zupa na przednówku

Na przednówku - to nie znaczy, że zupa jest z pierwszych zielonych listków i trawek... Dla mnie przednówek to nadmiar wszelkich kapustnych, bolesne oczekiwanie na prawdziwe ogórki, rzodkiewki i młode marcheweczki. I tak zielona przednówkowa zupa to delikatny krem z kalafiora i brokułów, podawany z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym. Zaskakująco smaczna zupa.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
1/2 główki kalafiora
mała główka brokułów
1/2 szklanki kremowej śmietanki
sok z cytryny (do smaku)

Opis przyrządzania:
Wlewamy do garnka wywar z kurczaka i podgrzewamy do zagotowania.
Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki, odrzucając grubsze łodygi. Starannie płuczemy na sicie, po czym wrzucamy do wrzącego rosołu. Gotujemy mniej więcej 10-15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Przelewamy zupę do blendera i miksujemy na gładkie piure. Wlewamy z powrotem do garnka, dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy niemal do wrzenia, po czym podajemy z groszkiem ptysiowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024