Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zdrowa-rybka-z-cytrusami

Zdrowa rybka z cytrusami

Chuda, biała ryba z piekarnika - cóż więcej można sobie życzyć po świątecznym obżarstwie?

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 filety z ulubionej białej ryby (soli
dorsza
morszczuka)
4 cienkie plasterki cytryny
4 cienkie plasterki limetki
4 cienkie plasterki pomarańczy
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
W piekarniku włączamy górny opiekacz (grill). Rybę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy z obu stron i smarujemy niedużą ilością oliwy. Filety układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową (jeśli blaszka jest z tych, co to do nich nic nie przywiera, folię możemy sobie darować). Na każdym filecie kładziemy plasterek pomarańczy, na nim, dachówkowato, plasterek cytryny i plasterek limetki. Rybę wstawiamy pod opiekacz na 8-10 minut, aż będzie upieczona, a plasterki cytrusów zaczną się przypiekać po bokach. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024