Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zakaska-z-papryki-w-tureckim-stylu

Zakąska z papryki w tureckim stylu

Smaczna przekąska lub lekki lunch - pieczona papryka z serem i oliwkami. Podajemy z płaskim tureckim chlebkiem, albo z chrupiącą bagietką, doskonałą do wybierania pikantnego sosu.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 zielone pieczone papryki
oliwa z oliwek
cytryna
2 łyżki kaparów
puszeczka filecików anchois
400 g miękkiego koziego lub owczego serka
garść dobrych zielonych oliwek

Opis przyrządzania:
Papryki obieramy ze skórki, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na pasy. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Kapary odsączamy z zalewy, płuczemy i osuszamy w ręczniku papierowym.
Anchois osączamy z oleju, osuszamy jak wyżej i wraz z kaparami dodajemy do papryki. Odstawiamy na godzinę, ale nie do lodówki.
Serek dzielimy na 4 porcje i nakładamy na talerze, obok serka układamy paprykową sałatkę. Ozdabiamy kilkoma zielonymi oliwkami - najlepiej z pestkami, bo smaczniejsze.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024