Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wiosenna-salatka-z-ziemniakow-z-chrzanem

Wiosenna sałatka z ziemniaków z chrzanem

Świetna sałatka z młodych warzyw z nietypowym chrzanowym sosem winegret. Dobra na kolację, ze świeżym razowym chlebem.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g małych młodych ziemniaków
250 g (ćwierć kilo) białych szparagów
250 g (ćwierć kilo) młodej marchewki
100 g groszku strączkowego
600 ml wywaru warzywnego
4 łyżki białego octu winnego
łyżka tartego chrzanu
olej słonecznikowy
pęczek szczypiorku
pęczek koperku

Opis przyrządzania:
Ziemniaki skrobiemy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, aż będą miękkie, ale się nie rozpadną. Odparowujemy. Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki. Nożykiem do warzyw obieramy szparagi, zaczynając jakieś 4 cm pod czubkiem. Obrane szparagi kroimy ukośnie w 3 cm kawałki. Marchewkę skrobiemy, płuczemy i też kroimy w skośne kawałki. Strączki groszku kroimy w poprzek na pół. Wyawr warzywny zagotowujemy w garnku. Wrzucamy marchewkę, po 3 minutach szparagi, a po kolejnych 3 - groszek. Gotujemy 5 minut, po czym odławiamy warzywa łyżką cedzakową i osączamy na sicie. 5 łyżek wywaru mieszamy z octem i chrzanem. Dodajemy 5 łyżek oleju, sól i pieprz do smaku., starannie mieszamy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki i wkładamy do miski. Dodajemy pozostałe warzywa i polewamy sosem. Szczypiorek i koperek myjemy i osuszamy, po czym drobno siekamy. Dodajemy do sałatki, mieszamy i sprawdzamy, czy nie trzeba czymś doprawić. Podajemy na letnio.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024