Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wielkanocna-salatka-z-buraczkow

Wielkanocna sałatka z buraczków

Bardzo przyjemna sałatka z buraczków, doprawionych jakże wielkanocnym chrzanem. Pasuje do wszelkich mięs na zimno, zaś na co dzień - szczególnie dobrze do sztuki mięsa.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 buraczki równej wielkości
2 kwaskowate jabłka
mały pęczek koperku
chrzan do smaku
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Buraki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody, osuszamy. Zawijamy buraczki w kawałek folii aluminiowej i wkładamy do pieca. Pieczemy, aż buraczki będą miękkie, co może potrwać godzinę do półtorej.
Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki, po czym ścieramy na grubej tarce.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Ścieramy jabłka na tej samej tarce, co buraki i mieszamy.
Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do buraków z jabłkami.
Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem (sporo), po czym dodajemy tyle chrzanu (własnoręcznie utartego lub ze słoika), ile nam odpowiada. Starannie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Tuż przed podaniem dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024