Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Upadly-Aniol-czyli-Fallen-Angel

Upadły Anioł czyli Fallen Angel

Dość wytrawny, przyjemnie miętowo-zielony koktajl, doskonały na aperitif. Nie wiem, dlaczego upadły anioł ma być zielony i w dodatku zimny...

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
limetka (lub dwie)
cukier
kubek kostek lodu
45 ml ginu
15 ml zielonego likieru miętowego
kilka kropli Angostura Bitters
coś zielonego do przybrania

Opis przyrządzania:
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Kroimy na pół i wyciskamy sok - potrzeba nam 30 ml (2 łyżki), więc być może trzeba będzie zużyć również i drugą limetkę.
Wyciśniętą połówką limetki smarujemy brzeg ładnego kieliszka do martini. Na spodeczek wsypujemy grubą warstwę cukru, po czym kieliszek odwracamy i zanurzamy w cukrze tak, żeby brzeg pokrył się cukrowymi kryształkami.
Do shakera wsypujemy lód. Wlewamy gin, likier miętowy, Angosturę i sok z limetki. Wstrząsamy przez kilka chwil i przelewamy do kieliszka z ocukrzonym brzegiem. jesli drink wydaje się nam za mocny, dodajemy kilka kostek lodu.
Brzeg kieliszka dekorujemy czymś zielonym: plasterkiem kiwi, plasterkiem limetki, ładną gałązką mięty, zielonymi winogronami...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024