Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Turecka-salatka-z-pomidorow-z-papryka

Turecka sałatka z pomidorów z papryką

Sałatka, bez której trudno wyobrazić sobie zestaw tureckich przystawek. Prosta, znakomita, opiera się na jakości składników. Symbol wakacji spędzanych na południu Europy. Cudo.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dorodne pomidory
4 cebulki dymki
2-3 (w zależności od wielkości) tureckie papryki (jasnozielone)
6 listków świeżej mięty
sok z półtorej cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, wycinamy miejsca po szypułkach, kroimy pomidory na pól, a potem w półplasterki.
Dymki obieramy z przywiędłych liści, odcinamy korzonki. Myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Papryki myjemy, pozbawiamy ogonków i nasionek, kroimy w cienkie paski lub krążki.
Miętę myjemy, osuszamy i siekamy.
Mieszamy razem pomidory, dymkę, paprykę i miętę.
Ukręcamy sos z soku z cytryny i oliwy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru - to dla złagodzenia smaku, bo Turcy generalnie jedzą sałatki przyprawione na mocno kwaśno, co ja akurat uwielbiam, ale inni niekoniecznie...
Polewamy warzywa sosem, starannie mieszamy i podajemy spragnionym lata.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024