Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tosciki-z-prawdziwkami

Tościki z prawdziwkami

Szalenie proste, luksusowe danko - grzaneczki z masłem grzybowym i plasterkami rumianych prawdziwków... Mmm...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6-8 ładnych prawdziwków równej wielkości
150 g miękkiego masła
cienka bagietka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Prawdziwki oczyszczamy z leśnych paprochów przy pomocy czystej ściereczki. Odcinamy nóżki i drobno je siekamy. Kapelusze kroimy w zgrabne plastry o grubości, powiedzmy, 3 mm.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy siekane nóżki i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż grzyby najpierw puszczą wodę, potem ta woda wyparuje, a potem grzyby zaczną się rumienić. Zdejmujemy z ognia, solimy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy będą chłodne, mieszamy ze 100 g masła. Solimy jeszcze raz - do smaku - i doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Wstawiamy do lodówki, żeby masło nieco zesztywniało, ale bez przesady - musi dać się smarować.
Bagietkę kroimy w cienkie kromki, układamy pojedynczą warstwą na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Kiedy grzanki się rumienią, rozgrzewamy na patelni resztę masła. Wkładamy plastry prawdziwków i smażymy na sporym ogniu na rumiano z obu stron - nie wkładamy zbyt wielu grzybów na raz, bo będą się dusić, a nie smażyć. Usmażone plastry lekko solimy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Kiedy kromki bagietki będą przyjemnie rumiane, wyjmujemy je z pieca, szybko i sprawnie smarujemy grzybowym masłem. Na każdej kromce kładziemy plasterek przyrumienionego prawdziwka i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024