Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tiramisu-z-wisniami

Tiramisu z wiśniami

Naprawdę bardzo pyszne (choć dość mocno alkoholowe) tiramisu z wiśniami i nalewką z tychże. Robiłam je wiele razy, bo co roku nastawiam wiśniówkę, a przecież nie będę wyrzucać zmacerowanych w alkoholu i cukrze owoców...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 jajka
100 g cukru
250 g mascarpone
150 g wiśni z nalewki plus 200 ml samej nalewki
20 podłużnych biszkoptów (typu lady's fingers)
kawałek czekolady czarnej i kawałek białej (do ozdobienia)

Opis przyrządzania:
Jajka myjemy w gorącej wodzie, wycieramy i dzielimy na białka i żółtka. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na gładki kogel-mogel. Dodajemy mascarpone i mieszamy na jednolity krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, acz stanowczo, mieszamy białka z kremem. Wiśnie osączamy z nalewki, zaś samą nalewkę wlewamy na płaski talerz. 10 biszkoptów (po jednym, żeby nie rozmiękły) zanurzamy szybko z obu stron w nalewce i układamy pojedynczą warstwą w szklanym naczyniu. Przykrywamy 1/4 kremu. Na kremie kładziemy połowę wiśni, przykrywamy kolejną 1/4 kremu. Kolejne 10 biszkoptów maczamy w nalewce i układamy na kremie. Przykrywamy 1/4 kremu, posypujemy resztą wiśni i przykrywamy resztą kremu. Naczynie przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki na 12 godzin co najmniej. Przed podaniem posypujemy powierzchnię startą na tarce czekoladą.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024