Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Terrine-lodowa-z-puchatym-karmelem

Terrine lodowa z puchatym karmelem

Proste lody z chrupiącymi kawałeczkami karmelu.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja puchatego karmelu (patrz przepis)
600 ml zimnej kremowej śmietanki
250 ml (szklanka) słodkiego mleka skondensowanego

Opis przyrządzania:
Puchaty karmel kruszymy na drobne kawałki. Śmietankę ubijamy, aż zacznie gęstnieć, dolewamy mleko skondensowane. Ubijamy dalej, aż krem będzie dość sztywny. Dodajemy pokruszony karmel i delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy plastikową folią. Wlewamy krem, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do zamrażalnika na noc. 20 minut przed podaniem wyjmujemy terrine z zamrażalnika - będzie łatwiej ją pokroić. Podajemy w plastrach lub nakładamy kulki łyżką do lodów. Do tego maliny, truskawki lub jagody...

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024