Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tazin-z-cieleciny-z-pomidorami

Tażin z cielęciny z pomidorami

Kolejny tażin z północnej Afryki - tym razem ze skarmelizowanymi w piekarniku pomidorami. Dobre danie dla gości, bo właściwie pilnuje się samo.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: kraje Maghrebu

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg cielęciny z udźca
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżeczka imbiru w proszku
opakowanie szafranu
1 kg pomidorów
3 cebule
3 łyżki brązowego cukru

Opis przyrządzania:
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w sporą kostkę. Czosnku nie obieramy, ale rozgniatamy ciężkim nożem. Na dużej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy. Kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy mięso i osmażamy na rumiano. Dodajemy czosnek, cynamon, imbir i szafran, solimy i (pardon) pieprzymy do smaku. Mieszamy i smażymy na mniejszym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte i dusimy (bez pokrywki) przez półtorej godziny. W tym czasie myjemy pomidory i kroimy je w grube plastry. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Uduszone mięso - sos powinien się dobrze zredukować - przekładamy do naczynia do tażinu. Jeśli go nie mamy, a patelnię, na której dusiliśmy mięso, da się włożyć do piekarnika, nie zawracamy sobie głowy przekładaniem. Na mięsie kładziemy cebulę, a na niej - plastry pomidorów. Posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika na godzinę - pomidory powinny się ładnie skarmelizować. Podajemy z kuskusem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024