Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tazin-tajine-z-jagnieciny-z-miodem

Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem

Klasyczny tażin jagnięcy, na słodko-słono, z suszonymi daktylami. Jak każde danie tego typu, sprawia problem tylko do momentu wsadzenia do piekarnika - potem możemy o nim zapomnieć na 2 godziny... Podajemy z kuskusem, a jeśli z jakichś powodów nie, to z bagietką.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Kraje Maghrebu

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/4 kg łopatki jagnięcej
2 cebule
oliwa z oliwek
płaska łyżeczka mielonego imbiru
płaska łyżeczka cynamonu
opakowanie szafranu
3 łyżki jasnego miodu
250 g (1/4 kg) dobrych daktyli
3 ząbki czosnku
szklanka wywaru warzywnego lub jagnięcego
150 g migdałów
1/2 pęczka świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w grubą kostkę, odcinając ewentualny nadmiar tłuszczu.
Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki.
W grubym garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Partiami osmażamy mięso na rumiano, a kiedy już będzie gotowe, wrzucamy cebulę i smażymy, aż zmięknie.
Wkładamy jagnięcinę z powrotem do garnka, dodajemy imbir, cynamon, szafran oraz sól i pieprz. Smażymy chwilę, mieszając.
Dodajemy miód, czekamy, aż się rozpuści, mieszamy.
Daktyle pozbawiamy pestek i dodajemy do mięsa.
Czosnek obieramy, kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa.
Dolewamy wywar, garnek szczelnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy tażin 2 godziny.
Migdały obieramy ze skórki (zalewamy wodą, stawiamy na ogniu, a kiedy się zagotuje, odcedzamy i studzimy w zimnej wodzie - skórki zejdą niemal same) i grubo siekamy. Wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoty kolor, mieszając.
Kolendrę myjemy i dzielimy na listeczki.
Gotowy tażin (mięso powinno być bardzo miękkie) posypujemy migdałami i kolendrą.
Podajemy bardzo gorący, z kuskusem i sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024