Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-francuska-ze-sliwkami

Tarta francuska ze śliwkami

Klasyczna francuska tarta z kremem i czerwonymi śliwkami. Najlepsza jest na letnio, ale przechowuje się dobrze i następnego dnia też jest smaczna.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja-Lotaryngia

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Słodkie kruche ciasto do tart
masło do smarowania formy
100 g cukru
2 łyżki mąki
3 jajka
200 ml kremowej śmietanki
1 kg czerwonych śliwek

Opis przyrządzania:
Zagniatamy Słodkie kruche ciasto do tart i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty średniej wielkości smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto kroimy w kawałki i wylepiamy nim przygotowaną formę - spód i boki. Nakłuwamy spód widelcem w kilkunastu miejscach, po czym wstawiamy do piekarnika na 10 minut - ciasto powinno zacząć się leciutko złocić, nie więcej!
W tak zwanym międzyczasie ubijamy razem mikserem cukier, mąkę, jajka i śmietankę.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, usuwając pestki. Każdą połówkę kroimy jeszcze na 3-4 cząstki.
Wyjmujemy popieczony spód z piekarnika i zmniejszamy temperaturę w tymże do 180 stopni.
Na spód wylewamy krem, a na nim układamy cząstki śliwek. Wstawiamy tartę z powrotem do piekarnika na mniej więcej pół godziny - brzegi powinny być ciemnozłote, a krem zacząć się z wierzchu rumienić.
Tartę studzimy na metalowej kratce, po czym zdejmujemy obręcz formy i zsuwamy ciasto na ładny talerz.
Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024