Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-fine-z-cukinia

Tarta "fine" z cukinią

Moja własna tarta na domowym cieście francuskim. Nie jest to dzieło z kategorii "natchnionych", ale bardzo udany (nie chwaląc się) sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Tarta jest ładna, smaczna i niezobowiązująca, pasuje do niej zarówno herbata, jak i wino w dowolnym kolorze. Kilka listków sałaty z winegretem takim czy innym, i mamy kolację!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja/Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Szybkie ciasto francuskie
1-2 cukinie (w zależności od wielkości)
kawałek dowolnego sera (jaki nam zalega w lodówce)
2 łyżki pesto lub tapenade
łyżeczka listków tymianku
surowe żółtko
łyżka mleka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Płaską blaszkę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż zmięknie na tyle, by można je było wałkować.
W tak zwanym międzyczasie umyte cukinie kroimy w cienkie plasterki.
Ser ścieramy na tarce lub kruszymy w kawałeczki, w zależności od gatunku.
Ciasto rozwałkowujemy, ewentualnie lekko podsypując niedużą ilością mąki, na koło o średnicy powiedzmy 30 cm. Jeśli jesteśmy pedantyczni z natury, przycinamy rozwałkowane ciasto w regularny kształt. Ostrożnie przenosimy ciasto na przygotowaną blaszkę.
Ostrym nożykiem zaznaczamy linię (tnąc tylko po powierzchni ciasta, nie przecinając na wylot) w odległości 2-3 cm od brzegu, dokoła całego krążka ciasta. Ciasto wewnątrz zaznaczonego okręgu nakłuwamy gęsto widelcem, po czym smarujemy pesto lub tapenade.
Na posmarowanym cieście układamy koncentrycznie plasterki cukinii, po czym rozkładamy równomiernie ser i posypujemy wszystko tymiankiem.
Żółtko rozkłócamy w miseczce z łyżką mleka, po czym - posługując się pędzelkiem - smarujemy brzeg ciasta (można go też lekko ponacinać nożykiem w paski, jak na zdjęciu - co da efekt "słoneczka", ale nie jest to konieczne).
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na jakieś 25-30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Podajemy na gorąco lub ciepło, z sałatą i kieliszkiem wina lub herbatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024