Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tapenade-z-czerwona-cebula

Tapenade z czerwoną cebulą

Jeszcze jeden przepis na tapenade, znakomitą pastę z czarnych oliwek i różnych śródziemnomorskich dodatków. Podajemy na grzankach z bagietki.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże czerwone cebule
oliwa z oliwek
łyżeczka brązowego cukru
175 g dobrych czarnych oliwek bez pestek
85 g suszonych pomidorów w oliwie
3 ząbki czosnku

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, aż będą zupełnie miękkie. Zdejmujemy pokrywkę, posypujemy cebulę cukrem i smażymy na większym ogniu, cały czas mieszając, aż zacznie się nieco przyrumieniać. Zdejmujemy z ognia i przekładamy cebulę do malaksera.
Do malaksera wkładamy także oliwki, pokrojone z grubsza pomidory oraz obrane ząbki czosnku. Miksujemy, aż składniki się wymieszają. W czasie miksowania dolewamy 75 ml oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pastę przekładamy do słoika, dobrze ugniatając, a na wierzch nalewamy cienką warstwę oliwy - dzięki temu tapenade nie zacznie pleśnieć. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024