Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tajskie-curry-z-fistaszkami

Tajskie curry z fistaszkami

Kocham curry, szczególnie tajskie.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g solonych fistaszków
kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
2 cebule
1 1/2 kg schabu bez kości
2 limetki
olej z orzeszków ziemnych
3-4 łyżki gotowej żółtej pasty curry
2 szklanki (1/2 litra) mleka kokosowego
pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
2/3 fistaszków mielimy w młynku lub malakserze na proszek.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Cebule obieramy i siekamy.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - taką na jeden kęs - odcinając przy okazji tłuszcz.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, po czym wyciskamy sok.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i rumienimy ze wszystkich stron.
Dodajemy cebulę i podsmażamy jeszcze chwilę, aż zbieleje.
Dodajemy curry i sok z limetek i chwilę smażymy, mieszając (żeby curry się rozgrzało i zaczęło ładnie pachnieć).
Dodajemy orzeszki - i zmielone i całe - i mleko kokosowe.
Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy, 2/3 dodajemy do mięsa. Dodajemy też imbir, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy curry z godzinkę, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Tuż przed podaniem posypujemy resztą siekanej kolendry i podajemy z tajskim ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024