Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szwajcarskie-ciasto-czekoladowe

Szwajcarskie ciasto czekoladowe

Ciężkie, bardzo czekoladowe ciasto, którego smak całkowicie zależy od jakości użytej w nim czekolady. Postarajmy się więc o jak najlepszą - w końcu jeśli jemy coś, co składa się z wielkich ilości masła, jajek, cukru, orzechów (i oczywiście czekolady), to miejmy z tego prawdziwy fun!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g wyłuskanych orzechów laskowych
20 g mąki
300 g gorzkiej czekolady 70%
200 g cukru
180 g miękkiego masła
6 jajek
cukier puder
bita śmietana do podania

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Orzechy laskowe wysypujemy na blachę i pieczemy w nagrzanym piecu 8 minut. Lekko studzimy i ściereczką kuchenną ocieramy z nich skórkę. Orzechy przekładamy do malaksera, dodajemy mąkę i miksujemy razem na proszek. Temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Miseczkę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miseczki nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żóltka, masło i 130 g cukru ucieramy mikserem na jasną kremową masę. Białka ubijamy na prawie sztywną pianę, dodajemy resztę cukru i ubijamy na zupełnie sztywno. Czekoladę mieszamy z kremem maślanym. Wsypujemy orzechy z mąką i delikatnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i dużą metalową łyżką bardzo delikatnie łączymy je z masą czekoladowo-orzechową. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut. Upieczone ciasto studzimy przez pół godziny, wyjmujemy z formy i odstawiamy na ruszt, żeby kompletnie wystygło. Wierzch - jeśli są na nim nierówności i pęknięcia, to w ogóle nie zwracamy na to uwagi, są najbardziej normalne - oprószamy niewielką ilością cukru pudru. Ciasto kroimy w kawałki i podajemy z niesłodką bitą śmietaną.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024