Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Swiateczna-salatka-z-selera

Świąteczna sałatka z selera

Nie wiem, dlaczego sałatki z selera kojarzą mi się świątecznie - może chodzi o to, że seler w smakowity sposób poprawia trawienie, a święta to, no cóż, kojarzą się z duuużą ilością jedzenia. Poza tym seler znakomicie pasuje do szyneczki, pasztetu, schabu na zimno - czyli tego, co w większej masie i wyborze pojawia się na świątecznym właśnie stole.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 łyżki rodzynek (lub rodzynków)
mały seler korzeniowy
2 młode pory
8-10 śliwek w occie
garść wyłuskanych włoskich orzechów
czubata łyżka dobrego gęstego majonezu
2-3 czubate łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
łyżka octu ze śliwek (lub białego winnego)

Opis przyrządzania:
Rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinkę do nasączenia.
Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na długie, cienkie paski - najłatwiej zrobić to przy pomocy tzw. mandoliny (ale nie tej, na której grał Nikodem Dyzma, tylko takiej profesjonalnej tarki) lub malaksera z tarczową nakładką do tarcia.
Starty seler przekładamy na duże sitko i przelewamy wrzątkiem. Starannie osączamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Por obieramy z zewnętrznej warstwy, odcinamy korzonki i ciemnozielone liście, kroimy wzdłuż na pół i starannie myjemy. Kroimy w plasterki, przekładamy na sito i też przelewamy wrzątkiem. Osączamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Śliwki kroimy w cienkie paseczki, orzechy grubo siekamy. Namoczone rodzynki osączamy na sitku.
Robimy sos: mieszamy majonez z jogurtem i octem, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Mieszamy razem seler, por, śliwki, orzechy i rodzynki. Dodajemy sos i bardzo dokładnie mieszamy.
Sprawdzamy sałatkę pod kątem soli, pieprzu i - ewentualnie - octu, jeśli trzeba - doprawiamy.
Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej, ale schłodzona w lodówce (lub za oknem w zimie) też jest smaczna. Jak każda sałatka z selera, jest jeszcze lepsza nazajutrz.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024