Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Staroswiecka-salatka-z-kalafiora-z-boczkiem

Staroświecka sałatka z kalafiora z boczkiem

"Staroświecka", bo w naszych dietetycznych czasach nikt nie śmiałby już wymyślać dania, które zawierałoby i boczek, i żółty ser, i majonez... Ale raz na jakiś czas, po wyczerpującym jesiennym spacerze, jeśli obiecamy, że potem już tylko cienka zupka z cukinii, tofu i chudy biały serek, to może nam nie zaszkodzi? W końcu w sałatce jest też kalafior, papryka i cebulka - wszystko bardzo zdrowe! A ja mam sentyment do tych amerykańskich sałatek - siermiężnie prostych, niezdrowych, właściwie bez polotu, za to robionych niezawodnie na każdą uroczystość rodzinną, niesionych do przyjaciół jako specjalność domu, wspominanych z czułością przez pokolenie mikrofali: "Pamiętasz sałatkę Cioci Betty? To było coś!"

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka kalafiora
dorodna zielona papryka
czerwona cebula
400 g wędzonego chudego boczku w cienkich plasterkach
200 g sera cheddar
szklanka (czyli przeciętny słoik) dobrego majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki cukru
łyżka białego octu winnego

Opis przyrządzania:
Kalafior dzielimy na drobne różyczki (łodygę odkładamy na później, przyda się zamiast kapusty do rosołu), wrzucamy na duże sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Bardzo starannie otrząsamy z resztek wody.
Paprykę kroimy na pół, pozbawiamy ogonka, gniazda nasiennego i białych "żeberek". Starannie myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabną kosteczkę.
Cebule obieramy i również kroimy w drobna kostkę.
Dużą i płaską patelnię stawiamy na ogniu. Kiedy będzie gorąca, wkładamy kilka plastrów boczków i smażymy, na średnim ogniu, aż będą rumiane i chrupiące. W trakcie smażenia odlewamy wytapiający się tłuszcz, co ułatwia rumienienie się (a sam tłuszczyk przyda się przy innej okazji, na przykład do pieczenia kartofelków). Usmażone plastry boczku zdejmujemy z patelni na papier kuchenny, a na ich miejsce wkładamy kolejne. Odsączony z tłuszczu boczek studzimy i kruszymy na kawałki.
Cheddar kroimy w niezbyt dużą kostkę.
W dużej misce mieszamy kalafior, paprykę, cebulę, boczek i ser.
Mieszamy majonez, śmietanę, cukier i ocet winny na gładki sos, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Mieszamy sos z sałatką, miskę przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki - ale przed podaniem dobrze byłoby ją wyjąć i potrzymać w temperaturze pokojowej jakieś pół godzinki, żeby sałatka nie była lodowata.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024