Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-radicchio-nr-2

Spaghetti z radicchio nr 2

Radicchio jest przyjemnie gorzkawe, a na ciepło ma bardzo intrygujący smak, świetnie współgrający z makaronem i kremowym włoskim serem. Doskonała pasta.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g spaghetti
mała cebula
2 średnie główki radicchio
oliwa z oliwek
150 g sera fontina lub taleggio
4 łyżki gęstej śmietany
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem na cieniutkie plasterki. Z radicchio zdejmujemy wierzchnie liście, każdą główkę kroimy na ćwiartki i wycinamy głąbik. Kroimy radicchio w cienkie paski, płuczemy na sicie i osączamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy radicchio i smażymy, aż zacznie wiotczeć. Solimy i - pardon - pieprzymy. Zmniejszamy ogień na malutki, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez kilka minut - tyle, ile potrzebuje makaron, żeby się dogotować. Ser kroimy w kostkę. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy z radicchio. Dodajemy ser i śmietanę, mieszamy i doprawiamy odrobiną świeżo startej gałki. Podgrzewamy chwilę, aż ser się rozpuści, po czym podajemy na ogrzanych głębokich talerzach.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024