Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-orientalny

Sos orientalny

Uniwersalny sos do różnych potraw typu stir-fry. Znakomity szczególnie z wołowiną i kaczką.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
czerwona ostra papryczka chilli
1/2 trawki cytrynowej
plasterek świeżego imbiru o grubości monety
łyżeczka oleju sezamowego
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki płynnego miodu
łyżeczka brązowego cukru

Opis przyrządzania:
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka i ogonek, myjemy i drobno siekamy.
Trawkę cytrynową obieramy z twardych liści, zostawiając jedynie miękki jasny środek. Płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.,br> Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy papryczkę, trawę cytrynową i imbir. Smażymy kilka minut, mieszając, aż zmiękną, ale nie zaczną się rumienić.
Zdejmujemy z ognia, wlewamy sos sojowy i miód, dodajemy cukier i mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się, a cukier się rozpuści. Studzimy i przechowujemy w lodówce, w zakręconym słoiku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024