Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-koktajlowy

Sos koktajlowy

Klasyczny sos do gotowanych krewetek na zimno, smakuje równie dobrze z innymi skorupiakami (raki, homary) oraz jajkami na twardo.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g dobrego majonezu
5 łyżek gładkiego ketchupu
łyżeczka tartego chrzanu
100 g zimnej kremowej śmietanki
łyżka koniaku
łyżka soku z pomarańczy
pieprz cayenne
sos Worcestershire

Opis przyrządzania:
Mieszamy majonez, ketchup i chrzan (gotowy, ze słoika).
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z sosem. Dolewamy koniak i sok z pomarańczy, delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cayenne i sosem Worcestershire.
Do chwili podania przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024