Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-kawowy-do-deserow

Sos kawowy do deserów

Kremowy kawowy sos typu "custard". Świetny do ciepłego ciasta ciasta czekoladowego lub gruszek w syropie.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 surowe żółtka
2 łyżki cukru
płaska łyżeczka do kawy gładkiej skrobi kukurydzianej
300 ml tłustego mleka
300 ml kremowej śmietanki
3 łyżki mocnego espresso

Opis przyrządzania:
Żółtka ubijamy z cukrem i skrobią kukurydzianą na gładki krem - najlepiej mikserem. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia - uwaga, żeby nie wykipiało! Po trochu, cały czas mieszając, dolewamy mleko do żółtek. Przelewamy krem z powrotem do garnka i podgrzewamy na maleńkim ogniu, aż nieco zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dolewamy espresso. Mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia - na powierzchni sosu kładziemy kawałek plastikowej folii, żeby nie utworzyła się budyniowa skórka. Podajemy na ciepło lub zupełnie zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024