Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-chrzanowy-alzacki-cieply
Sos chrzanowy alzacki (ciepły)
Przepis ze starej kuchni alzackiej - nie wiem, czy dobry, ale do starych przepisów mam wielki sentyment.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
korzeń świeżego chrzanu
czubata łyżka masła
łyżka mąki
szklanka wywaru z kurczaka lub cielęciny
szklanka wytrawnego białego wina
łyżka sosu od pieczeni
Opis przyrządzania:
Chrzan obieramy, płuczemy i - chroniąc oczy i nos - ścieramy na drobnej tarce. Potrzebujemy 100 g utartego chrzanu. W rondlu roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy, mieszając, przez kilka minut, aż mąka zacznie zmieniać kolor na złoty. Dolewamy po trochu wywar, mieszając za każdym razem, potem wino. Zagotowujemy i gotujemy na malutkim ogniu przez 10 minut. Dodajemy utarty chrzan i sos od pieczeni (bez tłuszczu). Solimy do smaku i gotujemy na maleńkim ogniu przez godzinę. Podajemy do gotowanej lub pieczonej wołowiny.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024