Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazony-makaron-orientalny-z-warzywami

Smażony makaron orientalny z warzywami

Błyskawiczne makaronowe danie bez mięsa, w stylu dalekowschodnim. Każde warzywa właściwie tu się sprawdzą, ze względów estetycznych jednak lepiej, gdy różnią się one kolorami. W przepisie używamy domowego sosu orientalnego (Sos orientalny).

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (paczka) chińskiego makaronu jajecznego
strąk czerwonej papryki
strąk żółtej papryki
200 g strączków groszku cukrowego
pęczek cienkiej cebulki dymki
marchewka
ząbek czosnku
olej sezamowy
olej z orzeszków ziemnych
2 łyżki ziaren sezamu
Sos orientalny (cała porcja)

Opis przyrządzania:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odcedzamy, dobrze otrząsając z wody.
Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, nasiona i białe "żeberka", starannie płuczemy i osuszamy. Kroimy w cienkie paski.
Groszek myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w paski.
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, odcinamy korzonki, płuczemy i osuszamy. Kroimy w kawałki o długości 5 cm.
Marchewkę obieramy, myjemy i wycieramy, po czym kroimy w cienkie paski o długości też 5 cm.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
W woku rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy marchewkę i paprykę i smażymy 3-4 minuty, mieszając. Dodajemy czosnek i groszek, smażymy (nadal mieszając) kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy cebulkę dymkę i smażymy jeszcze chwilę, mieszając, aż cebulka zmięknie. Wrzucamy makaron i sezam, wlewamy Sos orientalny i smażymy na dużym ogniu, aż wszystko będzie bardzo gorące.
Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024