Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazona-fasolka-z-marchewka

Smażona fasolka z marchewką

Chrupka jarzynka z zielonej fasolki i słupków marchewki, przyprawiona w stylu japońskim.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g zielonej fasolki szparagowej
3 marchewki
duża czerwona papryczka chilli
łyżka oleju sezamowego
łyżka sosu sojowego
łyżka mirinu
łyżka białego ziarna sezamowego

Opis przyrządzania:
Fasolce obcinamy końce. Marchewkę obieramy i kroimy w długie zapałki. Papryczkę chilli oczyszczamy z nasion i membran, drobno siekamy. Fasolkę i marchewkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez minutę. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wok lub dużą patelnię stawiamy na ogniu i rozgrzewamy. Wlewamy olej sezamowy i wrzucamy osączoną fasolkę z marchewką. Smazymy, cały czas mieszając przez minutę. Dodajemy chilli i trochę soli i smażymy dalej, cały czas mieszając, kolejną minutę. Dodajemy sos sojowy i mirin i smażymy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia i posypujemy sezamem. Podajemy od razu lub czekamy, aż jarzynka przestygnie i podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024