Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Shoarma-z-kurczaka

Shoarma z kurczaka

Wprawdzie nie będzie to shoarma (gyrros, kebab) ścinana nożem z wielkiego stosu mięsa obracającego się na pionowym rożnie, będzie jednak dobrze przyprawiona i na pewno równie dobra - a pewnie nawet i lepsza, bo domowa.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) piersi kurczaka bez skóry
2 łyżeczki przyprawy (Przyprawa do shoarmy)
oliwa z oliwek
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
mała cebula
chlebek pita do podania
rozmaite surowe warzywa do podania
sosy (np. Tzatziki lub Dip z grochu włoskiego)

Opis przyrządzania:
Marynujemy mięso dzień wcześniej: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki, a potem w paski.
Wkładamy mięso do miski, posypujemy przyprawą i solą (na oko do smaku). Wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki soku z cytryny, starannie wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie "piórka", dodajemy do mięsa.
Mięso z dodatkami rozkładamy pojedynczą warstwą na blasze i wstawiamy pod opiekacz. Grillujemy 3 minuty, mieszamy i grillujemy jeszcze chwilę - mięso powinno być upieczone i lekko przyrumienione.
Podajemy mięso w ciepłych bułeczkach pita, z dodatkiem surowych warzyw (sałata, pomidory, marchewka, surowa cebula, ogórek, poszatkowana kapusta) i sosów.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024