Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Serowe-ciasteczka-z-Nowego-Orleanu

Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu

Małe serowe ciasteczka z orzechami są doskonałą pogryzką do drinków. Mogą też stanowić podstawę małych kanapeczek koktajlowych.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g miękkiego masła
250 g tartego cheddara
2 szklanki mąki
łyżeczka pieprzu cayenne
szklanka siekanych drobno orzechów pekanowych
2 łyżeczki kminku

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
W dużej misce ucieramy mikserem masło i cheddar na jednolitą masę.
Dodajemy przesianą mąkę, pół łyżeczki soli i cayenne. Zagniatamy ręką, dodając usiekane orzechy i kminek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy ciasto - pół łyżeczki na maleńkie ciasteczko lub całą łyżeczkę, jeśli chcemy z ciasteczek zrobić kanapki koktajlowe.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut. Powinny być lekko rumiane, ale nie za bardzo, bo ser zrobi się gorzki. Najlepsze są tego samego dnia.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024