Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Schab-ze-sliwkami-po-francusku

Schab ze śliwkami po francusku

Znakomite świąteczne danie, godne nawet wielkanocnego stołu. Doskonałym dodatkiem będzie Champ czyli irlandzkie piure, surówka z ostatnich już w sezonie kolb cykorii lub zwykła surówka z marchewki.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg 300 g schabu bez kości
300 g dobrych suszonych śliwek bez pestek
czubata łyżka masła
olej słonecznikowy
3 szalotki
200 ml dobrego białego słodkiego (lub półsłodkiego) wina
laska cynamonu
150 ml kremowej śmietanki
łyżka-dwie siekanej natki

Opis przyrządzania:
Schab myjemy i osuszamy, ścinamy ewentualny nadmiar tłuszczu (ale trochę musi zostać, żeby mięso nie wyschło). Długim ostrym nożem przebijamy schab wzdłuż przez środek na wylot i lekko poszerzamy dziurę, starając się jednak nie przeciąć za bardzo - dziura powinna mieć 3 cm szerokości. Do środka wpychamy śliwki, ile się zmieści. Mięso solimy i - pardon - pieprzymy ze wszystkich stron. Jeśli ktoś lubi prace ręczne, może schab zesznurować, ale nie jest to tak absolutnie konieczne...
W sporym, ciężkim rondlu rozgrzewamy masło i łyżkę oleju, wkładamy mięso i osmażamy ze wszystkich stron na rumiano - będzie to trwało około 10 minut. W tak zwanym międzyczasie obieramy i siekamy szalotki.
Rumianą pieczeń wyjmujemy, a do rondla wrzucamy szalotki i podsmażamy je na średnim ogniu, mieszając, aż zmiękną. Wlewamy wino, zagotowujemy, po czym dolewamy jeszcze szklankę wody i znów zagotowujemy. Wkładamy mięso, garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez godzinę, często mięso przewracając.
Po godzinie dokładamy pozostałe śliwki i laskę cynamonu i dusimy jeszcze pół godzinki. Mięso i śliwki wyjmujemy z rondla i trzymamy pod przykryciem w cieple. Do sosu wlewamy śmietankę, zagotowujemy i redukujemy na sporym ogniu, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli mięso było zasznurowane, pamiętajmy o zdjęciu nitek.
Kroimy schab w grube plastry, okładamy śliwkami i polewamy niedużą ilością sosu. Oprószamy siekaną natką, zaś resztę sosu podajemy osobno w sosjerce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024