Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salsa-ze-swiezego-ananasa

Salsa ze świeżego ananasa

Ananas, chilli i curry to kombinacja doskonała. Świetny dodatek do każdej rzeczy z grilla.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Karaiby

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) świeżego obranego ananasa
2 cebulki dymki
czerwona papryczka chilli
kawałek świeżego imbiru (gruby plasterek)
łyżka proszku curry
2 limetki

Opis przyrządzania:
Ananas kroimy w drobną kostkę.
Dymki obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w plasterki.
Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i pestki, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Imbir obieramy i drobniutko siekamy.
Ananas, dymkę, papryczkę i imbir mieszamy w sporej misce, dodajemy curry i sok wyciśnięty z obu limetek. Starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024