Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-zdrowotna-2014

Sałatka zdrowotna 2014

To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
paczka (mniej więcej 300g) quinoi
2 bulwy kopru włoskiego
2 jabłka o chrupkim miąższu
cytryna
oliwa z oliwek
łyżeczka jasnego płynnego miodu
garść suszonych żurawin
gęsty (grecki lub turecki) jogurt do podania

Opis przyrządzania:
Quinoę gotujemy zgodnie z informacjami podanymi na opakowaniu (wodę lekko solimy). Kiedy quinoa będzie miękka, odcedzamy ją na sicie, wkładamy do miski i czekamy z 10 minut, aż przestygnie.
Podczas, gdy quinoa się gotuje, obieramy koper z zewnętrznych zgrubiałych warstw. Przycinamy podstawę, koper starannie myjemy i osuszamy i kroimy najcieniej, jak się da, na półplasterki (nie zapominając o zielonych "piórkach"). Wkładamy do miski, lekko solimy i odstawiamy na bok, żeby nieco zwiotczał.
Jabłka myjemy i wycieramy, jeśli mają grubą skórkę, to je jej pozbawiamy, a jeśli nie, to nie. Kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki (w poprzek).
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Mieszamy skórkę i sok z oliwą i miodem, dodajemy świeżo zmielony pieprz do smaku; ucieramy na jednolity sos, który to sos wlewamy do ciepłej jeszcze quinoi. Wrzucamy też żurawiny i starannie mieszamy.
Dodajemy koper włoski (razem z płynem, który się zebrał w misce) i jabłka, raz jeszcze mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z gęstym jogurtem (każdy bierze, jeśli chce i ile chce i sam sobie miesza na talerzu).
Sałatka może też wystąpić w roli dodatku do grillowanej lub pieczonej ryby lub (zupełnie już nie zdrowotnego) smażonego sera.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024