Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-pieczarek-i-niebieskiego-sera

Sałatka z pieczarek i niebieskiego sera

Smaczna sałatka w kremowym, gęstym sosie. Podajemy z grzankami lub jako nadzienie do połówek pieczonych ziemniaków.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
75 g łagodnego niebieskiego sera
1/2 szklanki (125 ml) dobrego majonezu
1/2 szklanki (125 ml) jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany
500 g (pół kilo) małych pieczarek
2 gałązki selera naciowego
szczypiorek
2 łyżki włoskich orzechów
100 g rukoli

Opis przyrządzania:
Do malaksera wkładamy niebieski ser, majonez, jogurt i śmietanę. Miksujemy na gładki sos, ewentualnie solimy do smaku.
Pieczarki wycieramy wilgotną ściereczką i odcinamy ogonki. Kroimy każdą na pół.
Seler naciowy obieramy z wąsów i kroimy w plasterki. Mieszamy razem, delikatnie, acz starannie, pieczarki, seler, sos i łyżkę siekanego szczypiorku.
Włoskie orzechy siekamy, a rukolę płuczemy i osuszamy.
Duży talerz wykładamy listkami rukoli, nakładamy sałatkę. Posypujemy dodatkowym szczypiorkiem i siekanymi orzechami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024