Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-sledziowa-z-buraczkami

Sałatka śledziowa z buraczkami

Bardzo smaczna, lekko różowa w tonacji sałatka, którą możemy przygotować wcześniej. W ostatniej chwili mieszamy z sosem i podajemy z razowym chlebem.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 filetów śledziowych w oleju (z tacki lub kubełka)
czerwona cebula średniej wielkości
4 ugotowane kartofle
2 ugotowane buraki
3 ogórki konserwowe
czerwone jabłko
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
garść posiekanego koperku

Opis przyrządzania:
Śledzie płuczemy z oleju pod strumieniem zimnej wody, osuszamy papierem kuchennym. Kroimy każdy filet w kawałki szerokości około 1 cm. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie półplasterki. Kartofle kroimy w kostkę. Buraki obieramy ze skórki i też kroimy w kostkę - jeśli nie mamy akurat ugotowanych (a to wszak może się zdarzyć...), wkładamy 2 wyszorowane buraki do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, co potrwa mniej więcej godzinę. Wyjmujemy z garnka i studzimy w zimnej wodzie. Osuszamy i dopiero teraz obieramy ze skórki. Ogórki konserwowe obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę (ja wolę plasterki). Jabłko myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, a potem każdą ćwiartkę kroimy w poprzek w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy ze śledziami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Majonez mieszamy z jogurtem i koperkiem, po czym - chwilę przed podaniem - mieszamy z sałatką.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024