Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salata-z-grzankami-z-kozim-serem

Sałata z grzankami z kozim serem

Naładowana witaminami i mikroelementami, kolorowa sałata z ciepłymi grzankami z kozim serem, owocami i maślankowym sosem - bardzo smaczna, lekka kolacja lub - w mniejszych porcjach - przystawka przed grillem (wówczas grzanki najlepiej byłoby zrobić na ruszcie).

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 małe bagietki
krążek koziego camemberta
ładna główka sałaty lodowej
opakowanie (około 100 g) mieszanych kiełków
ząbek czosnku
limetka
200 ml maślanki
oliwa z oliwek
łyżka płynnego miodu
biały ocet winny
250 g (razem) czerwonych porzeczek i borówek amerykańskich (w wersji zimowej może być na przykład kiwi)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Bagietki kroimy w cienkie kromki i układamy na blaszce.
Camembert kroimy w tyle kawałków, ile jest kromek i układamy na bułce.
Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy, aż bagietka się zarumieni, a ser roztopi, czyli 5-10 minut.
W tak zwanym międzyczasie, kroimy sałatę w "makaronik", czyli cienkie paski i płuczemy na sicie. Starannie osączamy.
Kiełki płuczemy, osączamy i mieszamy z sałatą w dużej misce.
Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok.
Mieszamy razem czosnek, skórkę i sok z limetki, maślankę, 2 łyżki oliwy z oliwek i miód. Dodajemy sól, pieprz i ewentualnie nieco octu winnego do smaku.
Wlewamy sos do sałaty z kiełkami i starannie mieszamy, najlepiej rękoma. Przekładamy sałatę na duży talerz lub na 4 mniejsze.
Porzeczki i borówki amerykańskie płuczemy i osuszamy, po czym sprawiedliwie rozkładamy na sałacie.
Upieczone grzanki kładziemy na sałacie i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024