Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rybki-smazone-wakacyjne

Rybki smażone wakacyjne

Spędziłam kiedyś 2 tygodnie nad jeziorem, żywiąc się takimi rybkami, jakie udało się złowić - były to głównie płotki i krasnopiórki, ale trafiał się też czasem okoń albo i leszcz. W warunkach namiotowych najłatwiej po prostu taki połów usmażyć, może być na ognisku.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dowolna ilość niedużych rybek (co się trafi albo uda złowić)
talerz mąki
olej do smażenia

Opis przyrządzania:
Rybki uśmiercamy w możliwie humanitarny sposób. Odcinamy głowy, potem przecinamy brzuch i usuwamy wnętrzności - jest to bardzo proste i nie należy się stresować. Starannie płuczemy, po czym skrobiemy z łusek i jeszcze raz płuczemy.
Rybki porządnie solimy wewnątrz i z zewnątrz, po czym obtaczamy w mące.
Patelnię stawiamy na ogniu i wlewamy sporo oleju. Kiedy będzie bardzo gorący, wkładamy rybki - nie za dużo naraz, powinny mieć trochę miejsca. Smażymy na ciemnozłoty kolor z obu stron, po czym przekładamy na talerz i smażymy resztę ryb.
Przy tak usmażonych rybach odpada problem ości (może z wyjątkiem leszczy...), gdyż wystarczy tylko wyjąć kręgosłup - reszta ości powinna usmażyć się na chrupko.
Oczywiście możemy rybki przyprawić, czym chcemy, a na koniec podać i ćwiartki cytryny, ale ten sposób jest najprostszy i - moim zdaniem - najlepszy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024