Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rozmarynowa-focaccia

Rozmarynowa focaccia

Klasyczny włoski chlebek - pasuje do wszystkiego: od antipasti do serów na deser. Wystarczy talerzyk z oliwą, kieliszek wina i kolacja gotowa.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 1 focaccia

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 g świeżych drożdży
250 g mąki
oliwa z oliwek
gałązka świeżego rozmarynu
gruba sól

Opis przyrządzania:
Drożdże wkładamy do miseczki i dolewamy 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę wsypujemy do miski maszyny kuchennej i dodajemy sporą szczyptę soli. Wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto, ustawiając maszynę na niskie obroty. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dolewamy ciut wody.
Kiedy ciasto będzie już jednolite, elastyczne i będzie tworzyć kule, wlewamy łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto (nadal w maszynie) przez 15 minut.
Z wyrobionego ciasta toczymy kulę, wkładamy ją do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny - ciasto powinno podwoić swa objętość.
Po 2 godzinach spłaszczamy ciasto ręką (żeby z ciasta wydusić powietrze), znów toczymy kulę i zostawiamy do kolejnego wyrośnięcia na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Ciasto przekładamy na blachę i rękoma rozpłaszczamy na placek. Widelcem nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach, po czym szczodrze smarujemy oliwą. Posypujemy igłami świeżego rozmarynu i grubą solą.
Wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż focaccia się zarumieni.
Podajemy na ciepło (choć to podobno niezdrowo...).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024