Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Roladki-z-lososiem

Roladki z łososiem

Bardzo dekoracyjna przystawka-sałata. Możemy także łososiowe rolki położyć na małych grzaneczkach i podać jako zakąskę do drinków lub ułożyć ładnie na dużym półmisku wraz z innymi małymi "cosiami na ząb".

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pęczek szczypiorku
4 jajka
200 ml kremowej śmietanki
masło
400 g wędzonego łososia w plasterkach
cytryna
liście różnokolorowej sałaty

Opis przyrządzania:
Jajka ubijamy widelcem z 50 ml śmietanki. Szczypiorek płuczemy i osuszamy, drobno kroimy. Łyżkę szczypiorku dodajemy do jajek wraz z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Na sporej patelni rozpuszczamy kawałek masła. Wlewamy jajka i smażymy, nie mieszając, na małym ogniu, aż jajka się zetną. Ostrożnie zsuwamy omlet z patelni i zostawiamy do wystygnięcia. Na dużym kawałku folii plastikowej rozkładamy plastry łososia tak, by tworzyły koło trochę większe, niż omlet. Na łososiu kładziemy omlet i - pomagając sobie folią - zwijamy wszystko w ciasną rolkę. Pamiętajmy tylko, żeby folii nie zawinąć do środka! Owijamy rolkę folią, zaciskamy końce i wstawiamy do lodówki. Resztę śmietanki ubijamy na średnio sztywno, dodając trochę soli i soku z cytryny. Mieszamy z resztą siekanego szczypiorku. Sałatę starannie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Rozkładamy ładnie na 4 talerzach. Rolkę omletowo-łososiową rozwijamy z folii i ostrym nożem kroimy w plastry grubości mniej więcej 2 cm. Rozdzielamy rolki sprawiedliwie między talerze, a na środku każdej porcji kładziemy trochę szczypiorkowgo sosu. Podajemy z grzankami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024