Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ragout-wiosenne-z-jajkiem

Ragout wiosenne z jajkiem

Świetna letnia kolacja (lub lunch) - ciepłe ragout z młodych warzyw, z bazyliowym sosem i jajkiem w koszulce. Podajemy z młodymi kartofelkami lub świeżym razowym chlebem.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g świeżego zielonego groszku
200 g groszku cukrowego
mała cukinia
200 g młodego bobu
20 dużych liści bazylii
oliwa z oliwek
cytryna
200 g młodego szpinaku
4 jajka ugotowane w koszulkach (patrz przepis)

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Wszystkie warzywa płuczemy w zimnej wodzie. Cukinię kroimy w plasterki, z ziarenek bobu zdejmujemy jasnozieloną skórkę. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy groszek zwykły, groszek cukrowy i cukinię. Po 3 minutach od ponownego zagotowania dodajemy bób. Po kolejnych 5 minutach wszystkie warzywa odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Bazylię myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Ukręcamy sos z 3 łyżek oliwy i łyżki-dwu soku z cytryny. Dodajemy szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku oraz liście bazylii. Dobrze mieszamy, doprawiamy solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Gotujemy 4 jajka w koszulkach (patrz przepis). Szpinak płuczemy, osuszamy i rozdzielamy między 4 talerze. Na szpinaku kładziemy ciepłe ragout z warzyw, a na warzywach jajka w koszulkach. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024