Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pyszna-smazona-marchewka

Pyszna smażona marchewka

To jest moje własne dzieło, z którego jestem naprawdę dumna. Nie dlatego, że wymagało jakiejś szczególnej pracy, namysłu, czy inwencji, ale dlatego, że pomyślałam, zrobiłam i wyszło bardzo pysznie. Naprawdę.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 marchewek
2 czubate łyżki masła
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego

Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy na pół wzdłuż, a potem każdą połówkę jeszcza raz wzdłuż na pół.
Na sporej patelni rozgrzewamy masło. Kiedy będzie gorące, wrzucamy kmin rzymski i smażymy, mieszając, aż zacznie podskakiwać i pryskać. Zmniejszamy ogień na średnio mały.
Na patelnię wrzucamy marchewkowe słupki i smażymy, często mieszając, aż zaczną się rumienić. Jeśli będziemy to robić na niezbyt dużym ogniu, to choć potrwa to nieco dłużej, marchewka przyrumieni się równomiernie i zmięknie akurat "wraz". Jeśli zaś nie dysponujemy odpowiednim czasem (a potrzeba nam ze 20 minut), ogień możemy nieco zwiększyć - marchewka zacznie się rumienić szybciej, ale trzeba pilnować, żeby się nie przypaliła. Co kto woli, i kto jak może...
Gotową marchewkę solimy i pieprzymy (pardon) pieprzem z młynka, chwilę jeszcze smażymy, mieszając, i podajemy prosto z patelni.
Moim zdaniem nie trzeba już żadnej cytryny ani innych "wspomagaczy" smaku, gdyż tak zrobiona marchewka ma intensywnie marchewkowy, słodki smak.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024