Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przystawka-z-prawdziwkow

Przystawka z prawdziwków

No, czysty luksus, ale może się zdarzyć, że będziemy mieli za dużo wielkich, pięknych, zdrowych prawdziwków i pomysły na ich wykorzystanie nam się skończą...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 duże i zdrowe prawdziwki
100 g sera gorgonzola
25 g wyłuskanych orzechów włoskich
4 gałązki tymianku
łyżka masła
liście sałaty do podania

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Prawdziwkom odcinamy nóżki. Kapelusze czyścimy pędzelkiem z mchu i piasku. Ser kroimy w kawałki. Orzechy grubo siekamy. Blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia i kładziemy grzyby gąbką do góry. Do środka wkładamy kawałki sera, posypujemy orzechami i listkami tymianku. Masło dzielimy na kawałeczki i rozdzielamy między grzyby. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, aż ser zacznie się rumienić, a grzyby zmiękną. Podajemy na liściach sałaty.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024